KNJIGA ANKSIOZNOST I NAPAD PANIKE – SIMPTOMI, ISKUSTVA I LIJEČENJE

U studenom 2019 godine izašla je još jedna knjiga o jednom od najvećih problema današnjice, anksioznosti i napadima panike. Ono što ovu knjigu razlikuje od ostalih je što je pisana iz vlastitog iskustva autorice koja kroz svoju osobnu priču, stasajući kroz borbu s paničnim poremećajem, postaje terapeut koji sada pomaže drugima da izađu iz pakla anksioznosti, panike i straha.

Helena Šunjić, rođena 1977 u Zagrebu, integrativna terapeutkinja koja je svoje zvanje stekla na četverogodišnjem studiju tjelesno orijentirane psihoterapije, a kasnije na dvogodišnjem postdiplomskom studiju ovom je knjigom objedinila vlastitu životnu priču i iskustvo odrastanje i sazrijevanja kroz napade panike, agorafobiju i anksiozni poremećaj te svoje iskustvo iz prakse koju uspješno vodi već 7 godina. S pomalo šaljivim naslovom Nepodnošljiva lakoća strahovanja inspiriranim poznatim Kunderinim djelom, Helena čitateljima šalje poruku da je moguće doći na mjesto iz kojega je sve svoje strahove vrlo lako nositi i držati. Tako da nas kroz građenje kapaciteta da osjetimo i našeg odraslog Ja na neki način možemo držati i podržati sve ono što u nama postoji.

Da naš strah nema nas, već mi imamo njega. I da kroz rad na sebi, kako u psihoterapijskom smislu. tako i u svakom drugom možemo na neki način postati podržavajući roditelj samom sebi.

U prvom dijelu knjige možemo vidjeti kako se, kroz vlastite procese na pragu odraslosti, mijenja život jedne mlade djevojke i kako kroz vlastito iskustvo susreta s paničnim poremećajem i jakom anksioznosti prolazi sve uspone i padove, te se tražeći izlaz susreće s mnogim usponima i padovima na svom putu nikada ne odustajući od vlastite namjere da pobijedi samu sebe i svoje strahove. Što na kraju i uspijeva. Što daje dodatnu inspiraciju svakome tko se u životu ikada susreo s problematikom straha i anksioznosti.

Osim vlastitog iskustva, knjiga se u drugom dijelu bavi s pitanjima poput: “Što je točno panični poremećaj? Kako se manifestira i zašto? Te isto tako objašnjava uzroke ove problematike i daje primjere kada se, na koji način i radi čega sve javljaju panični napadi. Isto tako nalazimo čitavo jedno poglavlje posvećeno Agorafobiji koja je vrlo česti pratitelj anksioznog i paničnog poremećaja.

Na kraju svega, u knjizi su ponuđene brojne tehnike samopomoći u vidu kognitivnih ili tjelesnih vježbi, vježbi disanja i meditacija. Promatrajući u cjelini, ova knjiga postaje neizostavno štivo i priručnik za svakoga tko se ikada osobno susreo s napadima panike kao i za nas koji želimo više znati o problematici koja je dijelom radi modernog ubrzanog načina života sve prisutnija među nama.
Ova knjigu možemo nazvati i svojevrsni forum za anksioznost i napade panike pošto sadrži vlastita iskustva i govori kroz njega.

“Draga Helena, pročitala sam tvoju knjigu (pišem ti jer si mlada;)). Hvala ti na dijeljenu svog iskustva, prepoznajem se u apsolutno svakom dijelu, a ono što je još posebno dragocjeno u ovoj knjizi su praktične vježbe za sve potencijalne situacije.To ću sigurno koristiti (iako se nadam da ću knjigu s vremenom što manje uzimati u ruke:)). Jako bitna knjiga i ono što je nedostajalo za sve nas paničare, poruka da se može ovaj problem nadvladati. Od srca preporučujem!”

recenzija Svjetlana

“Želim ti se zahvaliti na knjizi i mogu ti reći da sam je pročitala u 3 dana! Jučer tek mi se dogodio prvi napad panike i to bez veze, iskreno ne znam ni ja zašto, mislila sam da umirem, kad ono ja uđem u boravak i vidim knjiga stoji pokraj tv-a… Uzela sam knjigu, našla odlomak kako si pomoći pri napadaju panike, i čim sam je uzela u ruke i krenula čitati, kao da ga je netko rukom odnio!”

recenzija Maja

“Ma sve je divno, način pisanja, autentičnost, iste situacije koje smo prošle, prihvaćanje tog stanja…ali najvažniji je osjećaj kada sam zatvorila korice, a to je da nisam sama <3”

recenzija Lana